Premies

Wie energiezuinig wil renoveren kan rekenen op financiële steun. Er bestaan namelijk verschillende energiepremies en -subsidies.

Bij welke instanties kan je energiepremies aanvragen?

  • Je netbeheerder (opgelegd door de Vlaamse overheid);
  • De federale overheid (in de vorm van een btw-korting);
  • De Vlaamse overheid;
  • Je gemeentebestuur.

Premiezoeker.be

Via Premiezoeker (klik om doorverwezen te worden) vind je snel een overzicht van alle premies die je kunt aanvragen wanneer je een woning (ver)bouwt, (ver)huurt of koopt in Vlaanderen.

Zie je door de bomen het bos niet meer? Kom dan langs bij Stekr. Een adviseur bekijkt samen met jou voor welke premies je in aanmerking komt én helpt je met de nodige aanvragen.

Mijn VerbouwPremie

Van vloerisolatie tot structurele dakwerken of een warmtepomp, u kan dit vanaf heden aanvragen via 1 overzichtelijke website.

Om een inzicht te krijgen op welke premies je recht heeft op basis van je inkomen, werd een simulator gebouwd. Die vind je door hier te klikken.

Aanvraag Mijn VerbouwPremie via mandaat

Mijn VerbouwPremie aanvragen kan enkel online. Sommige burgers slagen er niet in om volledig zelfstandig Mijn VerbouwPremie aan te vragen. Daarom kan vanaf nu een burger ook een mandaat geven aan een organisatie (bijvoorbeeld een Energiehuis, een Woonloket, een lokaal bestuur of een bedrijf) om Mijn VerbouwPremie in hun naam aan te vragen. Hiervoor moet er een strikte procedure gevolgd worden.

Deze 3 instructiefilmpjes leggen uit hoe dat in zijn werk gaat:

      1. Een mandaat geven: een burger (natuurlijk persoon) geeft mandaat aan een organisatie;
      2. Een mandaat vragen: een organisatie vraagt aan een burger om in naam van die persoon een Mijn VerbouwPremie online aan te vragen in het loket. De werknemers in de organisatie moeten hiervoor de juiste machtigingen hebben (mandaatbeheerder (iemand die volmachten kan opzetten binnen de organisatie) en mandaatuitvoerders (werknemers die in de hoedanigheid van de organisatie kunnen aanmelden in Mijn VerbouwLoket om in naam van een particulier een premie aan te vragen in het online loket). De mandaatuitvoerders volgen dan het volledige dossier voor de premieaanvraag en verdere afhandeling op. Uiteraard zal Mijn VerbouwPremie nog steeds rechtstreeks op de rekening van de burger gestort worden (behalve indien er ook een Mijn VerbouwLening aan gekoppeld is);
      3. Aanloggen met een mandaat: een derde filmpje toont hoe je als mandaatuitvoerder kunt aanmelden in het online loket en hoe je in naam van iemand anders een premie kunt aanvragen.

Aanvraag Mijn VerbouwPremie in combinatie met Mijn VerbouwLening

Via Mijn Verbouwloket kan u zowel Mijn VerbouwLening als Mijn VerbouwPremie aanvragen. Daar dient u bij aanvraag van Mijn VerbouwPremie altijd aan te geven of u een Mijn VerbouwLening bent aangegaan voor deze investeringen. De premie zal dan aangewend worden als vervroegde afbetaling van uw lening en wordt bijgevolg niet op uw rekening gestort. Bij de premieaanvraag kunt u dan kiezen voor ‘maandelijkse aflossing verlagen’ of ‘looptijd van Mijn Verbouwlening verminderen’. Voor Mijn VerbouwLeningen in combinatie met premie-aanvragen voor 1/1/2024 verliep de premie-aanvraag van Mijn VerbouwPremie via het Energiehuis waar u Mijn VerbouwLening had afgesloten. Ook daar wordt de premie aangewend als vervroegde afbetaling van uw lening.

De voorwaarden voor Mijn VerbouwPremie en Mijn VerbouwLening zijn in principe dezelfde. Het kan wel gebeuren dat uw inkomen/gezinssamenstelling gewijzigd is tussen aanvraag van Mijn VerbouwLening en aanvraag van Mijn VerbouwPremie, waardoor u in een andere inkomenscategorie kunt terecht komen.

Totaalrenovatie

Voer je meerdere energiebesparende maatregelen uit in je woning? Dan kom mogelijks je in aanmerking voor de EPC-labelpremie. Dit is een extra premie bovenop de premies van individuele werken.

Ga je voor een ingrijpende Energetische Renovatie (= met een E-peil lager dan 90), dan kom je in aanmerking voor een btw-vrijstelling. Meer info hierover vind je door hier te klikken.

Andere Premies

Er bestaan nog veel andere premies. Herken jij jezelf in één van onderstaande situaties? Neem dan contact op met Stekr en we helpen je naar de juiste premie.

  • Je bent verhuisd naar een woning van een sociaal verhuurkantoor.
  • Je hebt een bescheiden inkomen en bent verhuisd van een slechte of onaangepaste woning naar een goede, aangepaste huurwoning op de private huurmarkt.
  • Je was dakloos en betrekt nu een huurwoning
  • Jouw gezin heeft een erg laag inkomen en wacht al vier jaar of langer op een sociale woning.
  • Je verhuurt een slecht geïsoleerde woning aan een prioritaire doelgroep.
  • Je wil je woning aanpassen aan behoevende senioren (65+):
    • Je verhuurt een woning aan senioren (met een huurcontract van minstens drie jaar)
    • Je verhuurt je woning via een sociaal verhuurkantoor (SVK) voor minstens negen jaar en wil aanpassingen doen voor de inwonende senior
    • Een bloed- of aanverwant tot de tweede graad (65+) woont bij je in
  • Je hebt plannen om je (huur)woning te verbouwen of te renoveren?
  • Je hebt een hypothecaire lening afgesloten om een woning te bouwen, te kopen of te renoveren?
  • Je hebt problemen om je huur te betalen en hebt een huurachterstal?

Waar ben je naar op zoek?

Shopping Cart
nl_BEDutch