Verwijder asbesthoudende leidingisolatie en krijg een subsidie

Vlaanderen streeft naar een asbestveilige leefomgeving tegen 2040. Verwijder de asbestisolatie rond verwarmingsbuizen en profiteer van 50% subsidie van de OVAM. Zo maak je je huis gezond!

Woon jij in een huis gebouwd vóór 2001 , dan is de kans groot dat er op verschillende plaatsen asbest terug te vinden is. Asbest werd vroeger immers veel gebruikt omdat het bestand is tegen hoge temperaturen en goed isoleert. Zo werden onder meer asbestvezels verwerkt in de isolerende gipslaag rond verwarmingsbuizen omwikkeld.

Helaas zijn asbestvezels echter kankerverwekkend, en verspreiden vrijkomende asbestvezels zich net als stof: eerst in de kamer waar de leidingen zijn en daarna in de rest van je huis. Indien je zulke leidingen hebt, waarvan het gips eventueel al beschadigd is, en je een veilig en gezond huis wil, kan je nu het asbest in je woning tegen een lager prijskaartje laten verwijderen. Dit is een gespecialiseerd werkje voor professionals. Doe het zeker niet zelf, want de vezels kunnen makkelijk in je longen terechtkomen.

Tot 50% goedkoper dankzij subsidie

De OVAM (Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij) kent aan IGEMO een subsidie toe om asbesthoudende leidingisolatie professioneel te laten verwijderen. Hierdoor betaal jij tot 50% minder. Je hoeft niet zelf uit te zoeken wie de werken zal uitvoeren, want STEKR heeft voor jou een erkend asbestdeskundige en asbestverwijderaar aangesteld. Het is ook enkel met deze erkende asbestkundige en -verwijderaar dat de subsidie van toepassing is.

De asbestdeskundige zal nakijken of er effectief asbesthoudende isolatie rond je leidingwerk zit. IGEMO en OVAM nemen de kosten van dit onderzoek op zich. Jij betaalt slechts een kleine vergoeding van 25 euro voor het rapport.

Voor de verwijdering is er 50% van de kostprijs (exc. Btw) voorzien met een maximumsubsidie van 4.000 euro voor een woning en 6.000 euro voor een appartementsgebouw. De maximum bedragen gelden per stookplaats.

OPGELET: deze subsidie is enkel van toepassing bij een door STEKR aangeduide erkende asbestdeskundige en -verwijderaar. 

Vergeet na de verwijdering van asbest ook niet opnieuw de leidingen te (laten) isoleren.

STEKR heeft het recht om dit aanbod stop te zetten zodra de voorziene budgetten van OVAM opgebruikt zijn. Dit geldt ook voor inschrijvingen die reeds gebeurd zijn.

Wie heeft recht op de subsidie?

Alle particuliere eigenaars van woningen of appartementen in een van de 12 gemeenten van het werkingsgebied van IGEMO  (Berlaar, Bonheiden, Bornem, Duffel, Lier, Mechelen, Putte, Puurs-Sint-Amands, Sint-Katelijne-Waver en Willebroek) en gebruik maken van een erkend asbestdeskundige en -verwijderaar aangeduid door Stekr.

Hoe een aanvraag indienen

Dat kan via onderstaande knop:

Heeft u nog vragen

Dan kan u steeds terecht bij STEKR : info@stekr.be of 015/28 60 28

Wist u dat...

…Er zich op heel veel plaatsen in je huis asbest kan bevinden? Zie het kaartje hieronder.

Wat is asbest?

Asbest is een schadelijke stof die in meer dan 3.500 bouwmaterialen is verwerkt. Het bestaat uit heel kleine vezels die je niet met het blote oog kan zien. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen hechtgebonden en niet-hechtgebonden asbest.

Hechtgebonden asbest

In hechtgebonden asbesthoudende toepassingen is het asbest gebonden met een sterk bindmiddel zoals cement, lijm, bitumen of kunststof. Door dit bindmiddel is er minder kans dat de asbestvezels in de lucht kunnen vrijkomen en zo de gezondheid schaden. Het is echter niet toegestaan om asbesthoudende materialen te schuren, breken of boren, want dan komen de schadelijke stoffen alsnog vrij. Hechtgebonden asbest komt vooral voor in leien, golfplaten, vloer- en muurtegels.

Niet-hechtgebonden asbest

In niet-hechtgebonden asbesthoudende toepassingen is het asbest gebonden met een zwak bindmiddel zoals gips of pleister. Omdat de asbestvezels in een los of zwak bindmiddel zitten, komen ze makkelijker vrij in de lucht en is de kans dus groter dat je de vezels inademt. Het is onmogelijk om niet-gebonden asbest zonder beschadiging te verwijderen. Daarom moet je voor het verwijderen van niet-hechtgebonden asbest steeds beroep doen op een erkend asbestverwijderaar.

Niet-hechtgebonden asbest komt voor in leidingsisolatie bij verwarmingsleidingen en in oudere vloerbekleding.

De gevaren van asbest

Asbest is een schadelijke stof. De vezels zijn niet te zien met het blote oog en kunnen vrijkomen bij beschadiging van asbesthoudend materiaal, bijvoorbeeld in de vorm van stof. Wanneer je deze asbestdeeltjes inademt, kan dit tot ernstige aandoeningen leiden zoals longkanker, longvlies- of buikvlieskanker. De symptomen van een asbestziekte treden meestal na 30 à 40 jaar na blootstelling ervan op. Hoe vaker je blootgesteld wordt aan asbestvezels en hoe hoger de concentratie asbestvezels, hoe meer risico je loopt om ziek te worden. Het is dus enorm belangrijk om je woonomgeving asbestveilig te maken.

Ook goed om weten: vanaf 23/11/2022 heb je een asbestattest nodig als je je huis -ouder dan 2001- wil verkopen.

Voorbeelden van asbest in leidingisolatie

Waar ben je naar op zoek?

Shopping Cart
nl_BEDutch