VIND EEN BETROUWBARE AANNEMER

Een betrouwbare aannemer is goud waard voor jouw geplande werken/renovatie. Je bent immers zeker van kwalitatief werk aan een eerlijke prijs binnen de gemaakte afspraken via offerte. Zo kom je niet voor verrassingen te staan. Maar hoe scheid je nu het kaf van het koren? Op deze pagina vind je een hele resem aan tips voor het vinden van een betrouwbare aannemer en offerte. 

Neem zeker ook eens een kijkje op check je offerte als je een offerte wilt ontvangen via een betrouwbare aannemer uit ons Stekr aannemerscollectief.

Bereid de werken goed voor

Vooraleer je van start gaat is het belangrijk je grondig te informeren: consulteer bijvoorbeeld overheidswebsites en je lokaal energiehuis, budgeteer je werken en bekijk welke materialen, producten en afwerking je wenst.

Met al deze informatie kan je de werken grondig en gedetailleerd omschrijven als je naar aannemers stapt. Hoe beter de omschrijving, hoe minder ruimte voor discussie.

Controleer je aannemer

  • RSZ en BTW controleren met het ondernemingsnummer van de aannemer via een check van de inhoudingsplicht

Zo weet je of de aannemer BTW verschuldigd is aan de overheid (en dus fiscale schulden heeft) en of hij in orde is met zijn sociale zekerheid.

Je krijgt wel enkel informatie over sociale schulden van bouwbedrijven met personeel, en niet van zelfstandig werkende aannemers!

  • Beroepsbekwaamheid voor bepaalde werken kan je controleren bij de Kruispuntbank Ondernemingen (KBO). Je kan onder andere zoeken via het ondernemingsnummer, de naam of het adres van de aannemer:

Is de aannemer hier niet vindbaar of is hij ingeschreven in een andere sector, wees dan voorzichtig en vraag hier verder over door.

  • De jaarrekening van de aannemer kan ook gecontroleerd worden via de balanscentrale nationale bank. Een negatieve of kleine balans is meestal geen goed teken.
  • Attest Burgerlijke Aansprakelijkheid: vraag een verzekeringsattest op om te kijken of de aannemer minstens een verzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid (BA) heeft.

Kan deze aannemer bovenstaande zaken voorleggen? Dan ben je al meer gerust dat dit een betrouwbare aannemer is.

Het juiste certificaat?

Voor bepaalde werken hebben aannemers een certificaat nodig, anders kan je een premie mislopen. Deze certificaten tonen aan dat de aannemer een actuele kennis heeft over bepaalde technieken:

  • Warmtepompen, zonnepanelen en zonneboilers vind je via de RESCERT lijsten terug:
  • Spouwmuurisolatie volgens STS 71-1:
  • Binnenmuurisolate via deze link

Controleer en vergelijk je offerte

Een goede offerte bestaat uit administratieve en technische voorwaarden. Het werk en de bijhorende handelingen worden zo goed mogelijk beschreven. Zorg ervoor dat je alle punten begrijpt vooraleer je een handtekening zet. Vergeet zeker niet de kleine lettertjes te lezen om alle voorwaarden te kennen.

Volgende informatie moet minstens op de offerte staan:

  • bedrijfsgegevens van de aannemer of het bedrijf
  • de geldigheidsduur van de offerte
  • de omschrijving van het werk
  • de levertijd
  • de prijs, zowel eenheidsprijzen (per lopende meter, vierkante meter) als totaalprijs
  • hoeveelheden (oppervlaktes, aantallen,…)
  • de voorgestelde materialen met eventueel technische fiches
  • de kwaliteitsgaranties
  • de betalingstermijn
  • de voorwaarden (algemeen, financieel, technisch)
  • eventueel duidelijke tekeningen, ontwerpen, maten of gewichten
  • vooropgestelde startdatum en uitvoeringstermijn

Denk ook nog na over:

  • Spreekt u een vast bedrag of een richtprijs af?
  • Wat met mogelijke meerwerken of geschatte hoeveelheden? Zijn deze al berekend?
  • Zijn er kosten voorzien zoals het plaatsen van een stelling, een kraan of een parkeerverbod?
  • Is afbraak en afvoer van materiaal voorzien? En opkuis van de werken?
  • Is de offerte veel goedkoper dan andere offertes? Let dan op voor malafide aannemers! Aan kwaliteit en goede service hangt vaak een correct prijskaartje.

Offertes zijn doorgaans gratis en vrijblijvend, toch steekt de aannemer veel moeite en tijd in een opstellen van een goede offerte. Sommige aannemers rekenen hiervoor kosten aan en dat is niet verboden. De aannemer moet hier op voorhand wel duidelijk (en schriftelijk) over communiceren.

Het is ook verstandig verschillende offertes met elkaar te vergelijken, tenzij je een bekwame aannemer hebt met marktconforme prijzen. Je energiehuis kan hier bijvoorbeeld mee in adviseren.

Wanneer een offerte ondertekend wordt, is het contract afgesloten en ben je verbonden aan de voorwaarden.

Raadpleeg zeker nog onze offertechecklist bij onze handige documenten om er zeker van te zijn dat je offerte en factuur conform de premieaanvraag is.

Vraag referenties op

Een goede aannemer kan zonder problemen referenties voorleggen. Vraag adressen en contactinformatie op zodat je kan aftoetsen of de aannemer hier daadwerkelijk goed werk heeft geleverd.

Extra verzekering

Soms is het verstandig om een bijkomende verzekering af te sluiten. De ABR-verzekering (Alle Bouwplaatsrisico’s) dekt heel wat problemen en schade. Zowel de aannemer maar ook de bouwheer kan deze verzekering nemen en verzekert meestal alle partijen in één polis. Heel wat verzekeringsmaatschappijen bieden ABR-verzekeringen aan.

Vergunning of meldingsplicht?

Voor heel wat werken aan de gevel of het dak is er een vergunning- of meldingsplicht. Het plaatsen van buitenmuurisolatie aan een voor- of zijgevel, een sarkingdak, een uitbreiding, werken aan gemeenschappelijke muren…om bouwmisdrijven te voorkomen contacteer je best de omgevingsdienst van je gemeente of stad. De aannemer is niet altijd op de hoogte van de lokale wetgeving hierover.

Als je een vergunning nodig hebt zal je een architect nodig hebben om dit in orde te maken. Een architect kan je vinden via www.zoekeenarchitect.be of via de orde van architecten.

Hebben de werken enkel een meldingsplicht? Heel wat studiebureaus kunnen je helpen met een dossier samen te stellen. Sinds recent biedt Thomas More een betalende dienstverlening aan om meldingsdossiers op te maken voor bewoners woonachtig in heel Vlaanderen.

Betaal geen hoge voorschotten

Het is niet abnormaal dat aannemers voorschotten vragen als je de offerte hebt ondertekend. Dit staat ook meestal in de administratieve voorwaarden van de offerte vermeld. Probeer het voorschotbedrag tot 30% te beperken. Als er toch meer wordt afgesproken, zorg dan dat de materialen direct op het adres van de werken geleverd worden.

Vermijd cash betalingen

Probeer cash betalingen te vermijden, en als het toch nodig is, vraag dan een bewijs van betaling (factuur). Zonder bewijs wordt het werk als frauduleus beschouwt en kan je hoge boetes krijgen. Als er tijdens of na de werken toch nog  iets fout loopt en je hebt geen factuur, dan kan je nog weinig tegen de aannemer inbrengen en zal je ook geen verdere stappen kunnen ondernemen.

Hou er ook rekening mee dat je niet meer dan 3.000 euro aan cashbetalingen binnen hetzelfde contract mag hebben.

En vergeet niet dat je zonder factuur ook geen premie kan krijgen!

Laat je niet onder druk zetten

Een renovatie of verbouwing is vaak complex, dus een grondige voorbereiding voorkomt tijdens de werken al heel wat problemen. Soms zijn er situaties waarbij werken noodzakelijk en dringend zijn. Malafide aannemers kunnen van zulke situaties gebruik maken om slachtoffers te maken. Laat je dus nooit onder druk zetten door een aannemer om snel een offerte te ondertekenen! Ze vragen hoge voorschotten en gaan met het geld lopen, of vragen onredelijke bedragen voor de uitvoering. Informeer je zoveel mogelijk en probeer onafhankelijk advies in te winnen, en dat vraagt tijd.

In geval van conflict

Tracht in eerste plaats altijd te communiceren en in overleg een minnelijke schikking te vinden met je aannemer in geval van problemen.

Wanneer het probleem niet opgelost geraakt dan kan je op de website van duurzaam bouwen en de website van de FOD Economie  heel wat nuttige informatie vinden. Zo zijn er modelbrieven die je kan inzetten om de aannemer of vakman formeel op de hoogte kan brengen.

Je kan ook bij de Verzoeningscommissie Bouw aankloppen bij technische problemen en bij de Consumentenombudsdienst bij niet-technische problemen.

Met de steun van:

KartouchIgemo-3188

Renovatieplannen?

We helpen je graag verder en ontzorgen je.

Kom langs op het loket

Wil je de goede raad van een expert? Kom langs in jouw gemeente.

Wij zijn bij
jou in de buurt

Volg ons

    Waar ben je naar op zoek?

    Shopping Cart