Verhuren zonder zorgen

Een woning verhuren kan interessant zijn, maar hoe begin je eraan. Ook stuit je als verhuurder soms op obstakels en moeilijkheden. Verhuur je een woning of denk je erover dit te doen? Neem contact op met Stekr, onze adviseurs staan je bij met gratis advies en tips.

Doorheen deze pagina kom je regelmatig begrippen tegen waarvan de betekenis misschien niet helemaal duidelijk is. Raadpleeg ons ABC van de woningmarkt, een handige overzichtslijst met talloze begrippen van de woonmarkt.

Voorbereiding

Er bestaan verschillende mogelijkheden op vlak van het verhuren van een woning:

Je kan een woning zelf verhuren of via een immokantoor maar je kan je woning ook sociaal verhuren via een woonmaatschappij.  Zij verhuren de woning verder en als eigenaar ben je zeker van je huurgelden en het onderhoud.

Voor een correcte huurprijs op de private huurmarkt, kan de huurschatter een oplossing zijn.  Het afficheren van de huurprijs is verplicht, en ook de huurlasten moet je hierbij vermelden.

Bij sociale verhuur wordt de huurprijs afgesproken met de woonmaatschappij die je woning inhuurt.

Daarnaast zijn er een aantal zaken verplicht bij verhuur, de energiescore (via het EPC-attest) en de overstromingsgevoeligheid van het perceel.

Wordt de woning verwarmd met stookolie, laat je best een stookolieattest opmaken.  En als er een asbestattest hebt, bezorg je dit ook aan de huurder. Zo is de huurder steeds voldoende geïnformeerd.

Zaken die verplicht zijn in de woning zijn rookmelders, dakisolatie en dubbele beglazing.

Start van de verhuurperiode

Bij de start van de huur, onderteken je het huurcontract met de huurder.  De registratie van het huurcontract moet je als verhuurder uitvoeren.

Een plaatsbeschrijving van de woning moet opgemaakt worden ten laatste tijdens de 1ste maand van de huur.

Een huurwaarborg kan gevraagd worden en bedraagt maximaal 3 maanden huur.  Deze wordt meestal op een geblokkeerde rekening gestort.

Gedurende het verhuurcontract

Als verhuurders heb je ook rechten en plichten.

De verhuurder heeft het recht om de verhuurde woning te bezoeken en te checken of de huurder zijn verplichtingen rond onderhoud nakomt.

Plichten zijn er ook zoals het aanbieden van een woning die voldoet aan de minimale criteria rond woningkwaliteit.  Met een conformiteitsattest bewijs je dat de woning hieraan voldoet.

Wil je graag weten welke plichten en rechten er nog zijn voor verhuurders, neem contact op met Stekr.

Einde van het verhuren

Wil je het huurcontract stopzetten, let op de opzeggingstermijnen die gelden. Afhankelijk van de reden van het stopzetten, zijn er verschillen in duur van de opzeggingstermijn. Let daarnaast op dat je geen opzeggingsvergoeding verschuldigd bent aan de huurder.

Ook bij het verlaten van de woning maak je best een nieuwe plaatsbeschrijving op, zo controleer je de staat van de woning aan het einde van de huur.

Moest er toch een geschil ontstaan met je huurder, contacteer ons. Waar mogelijk helpen we. Anders verwijzen we je door naar de geschikte partner voor, hopelijk, een snelle oplossing van het geschil.

Stekr-loket-energie-wonen

Wonen & (ver)huren

Alle vragen over wonen, huren en verhuren op één adres.

Kom langs op het loket

Wil je de goede raad van een expert? Kom langs in jouw gemeente.

Wij zijn bij
jou in de buurt

Volg ons

    Waar ben je naar op zoek?

    Shopping Cart
    nl_BEDutch