Aha! Handige premies voor verwijderen asbest én isoleren woning
De schadelijke stof asbest uit je woning verwijderen én je woning beter isoleren: dat zijn 2 vliegen in 1 klap. Zeker m.b.v. de Vlaamse overheidspremies. Zit je met asbest in jouw woning én wil je jouw woning beter isoleren? Dan helpen we je graag op weg in het onderstaande artikel.
Wat is (het gevaar van) asbest?
Asbest is een materiaal, dat vroeger veel in de woningbouw werd gebruikt, o.a. voor isolatiedoeleinden. Sinds 1998 is het echter verboden om asbesthoudende materialen te produceren, te verhandelen of te hergebruiken. In woningen die voor 2001 werden gebouwd of verbouwd, zijn er mogelijk wel asbesthoudende materialen aanwezig.
Asbest is allesbehalve onschuldig. Door frequent contact met deze stof loop je immers een sterk verhoogd risico op longziekten, zoals asbestose, larynxkanker en longkanker. Woon je in een woning die asbest bevat, dan is het belangrijk voor jouw gezondheid en die van jouw omgeving dat je deze situatie aanpakt.
De website van de Vlaamse overheid leert ons het volgende:
Asbesthoudend materiaal vervangen is meestal de beste oplossing. Hoe dringend zo’n vervanging is, hangt af van hoe verweerd het materiaal is. In bepaalde situaties mag je het asbesthoudende materiaal zelf verwijderen en afvoeren naar het recyclagepark. Neem dan zeker de nodige voorzorgsmaatregelen. In andere situaties daarentegen moet je een beroep doen op een erkende asbestverwijderaar.
Klik hier om doorverwezen te worden naar deze website. Je vindt er nog een pak meer informatie.
Op welke premies heb ik recht?
Isoleren én asbest verwijderen
Heb je asbest in jouw woning én wil je jouw woning beter isoleren? Dan is er goed nieuws voor je. Eigenaars die hun woning op beide punten willen verbeteren, kunnen namelijk rekenen op handige premies. Komen in aanmerking voor een financiële tegemoetkoming: het plaatsen van dakisolatie, zoldervloerisolatie of buitenmuurisolatie.
- Meer info over Fluvius-premies voor dak- of zoldervloerisolatie.
- Meer info over Fluvius-premies voor buitenmuurisolatie.
Naast deze bestaande premies voor het aanbrengen van dak- of gevelisolatie, geniet je eveneens van een extra ondersteuning, indien je asbesthoudende dak- of gevelbekleding of onderdakplaten laat verwijderen. Deze premie gaat uit van de OVAM.
Louter asbest verwijderen
Asbesthoudende dak- of gevelbekleding verwijderen zonder het aanbrengen van isolatie? Ook dan kan je van een ondersteuning, middels de OVAM, genieten.
Opgelet, er zijn voorwaarden
Je hebt recht op de bovenstaande premies wanneer je aan onderstaande voorwaarden voldoet:
- Je laat de werken uitvoeren door een professionele aannemer. Jouw aannemer moet werken volgens de code van goede praktijk van de OVAM.
- Het verwijderen van het “asbestdak” of de “asbestgevel” en, indien van toepassing, het isoleren van het dak of de gevel gebeurt binnen de 12 maanden.
- De factuur bevat volgende zaken: datum van uitvoering, totale oppervlakte, de totale kostprijs en het gewicht per type asbestmateriaal.
Er is, i.t.t. heel wat andere premies, geen maximum inkomensgrens, om aanspraak te mogen maken op een subsidie.
Zit je nog met vragen?
Geen enkel probleem. Stekr helpt je graag! Voor alle informatie, inspiratie, advies en begeleiding rond wonen en energie hoef je maar bij één adres aan te kloppen: dat van Stekr. Ontdek ons aanbod, stel jouw vraag of maak een afspraak in jouw gemeente door hier te klikken.
Stekr bundelt de dienstverleningen van de Woonwinkel, het Woonloket en het Energiehuis. Het is een gratis en onafhankelijk aanspreekpunt, deel uitmakend van de werking van streekintercommunale IGEMO, i.s.m. de lokale besturen van de regio Rivierenland.