De veranderingen aan MijnVerbouwPremie onder de loep
In principe* veranderen vanaf 1 juli 2025 de renovatie- en energiepremies in Vlaanderen. Er worden bij Mijn VerbouwPremie duidelijke prioriteiten gesteld door het verdwijnen van enkele premies en meer steun voor wie het moeilijk heeft. Heb je een hoger inkomen? Dan zal je op kleinere premies kunnen rekenen. In dit artikel volgt een overzicht.
Het gaat vooral over een efficiëntieoefening die Mijn VerbouwPremie ondergaat, omdat de Vlaanderen op minder middelen vanuit Europa kan rekenen. Dat betekent samengevat: hogere premies voor de laagste inkomens en enkel nog steun voor energiebesparende veranderingen of investeringen aan je woning.
Lagere Mijn VerbouwPremie voor hogere inkomens
Momenteel zijn er 3 inkomenscategorieën. Vanaf de hervorming in juli komt er daar nog eentje bij. De categorie waar je in valt, is afhankelijk van je jaarlijks bruto-inkomen en je gezinssamenstelling.

En die categorie heeft logischerwijze ook effect op het percentage premie waar je op kan rekenen. Mensen met de laagste inkomens (cat. 4) zullen op een premie tot 50 procent van de totale factuur kunnen rekenen. De verlaging naar 35% vanaf januari 2025 wordt dus teruggedraaid. Die 35% is wel het premiepercentage van de totale factuur dat mensen in categorie 3 nog kunnen ontvangen. Dat daalt in categorie 2 naar maximaal 25%. Voor de hoogste inkomenscategorie (1), daalt dat percentage naar maximaal 20 procent van de factuur.
Beperkt aantal vierkante meter voor hoogste inkomens
Maar ook de grootte van de woning en het aantal vierkante meter dat je wilt renoveren, speelt een rol. Althans, voor wie veel verdient. Dat aantal wordt beperkt met een gemiddelde gewone woning als maatstaf. Zo ligt voor dakisolatie bijvoorbeeld de grens op 100 vierkante meter. Daken van villa’s worden op die manier niet volledig in rekening gebracht voor de premie waar je recht op hebt.
Daarnaast is er ook een rechtstreekse extra vermogensvoorwaarde die zal gelden. Zo zullen mensen die een tweede woning bezitten sowieso in de hoogste inkomenscategorie terecht komen. Tenzij je het pand sociaal verhuurt. Dan kan je rekenen op categorie 4 met de hoogste premiepercentages bij energetische ingrepen. De keuze voor deze uitzondering toe te staan, is om het groot tekort aan betaalbare huurwoningen op een alternatieve manier aan te pakken.
Mijn VerbouwPremies die verdwijnen
Energiebesparende maatregelen staan meer dan ooit centraal bij Mijn VerbouwPremie. Dat betekent dat er premies die voorheen wel werden uitgekeerd, nu verdwijnen. Dat is bijvoorbeeld het geval bij het plaatsen van een nieuwe trap, het afbreken van binnenmuren of het steken van nieuwe plafonds.
Daarom speelt isolatie in de energiebesparende maatregelen ook een grote rol. Werken aan het dak, de buitenmuren, ramen of vloeren kunnen enkel nog rekenen op een premie als er bijkomende isolatie geplaatst wordt. Ook moet je bij nieuwe ramen of buitendeuren aan de ventilatievoorwaarden voldoen.
Vochtproblemen of het vervangen van leidingen en afvoeren komen enkel nog in aanmerking voor een premie als je in categorie 3 of 4 valt, dat zijn de twee laagste inkomenscategorieën.
Tot slot verdwijnen de premies voor zonneboilers omdat ze slechts een beperkte besparing opleveren. Warmtepompen en warmtepompboilers blijven wel maximaal ondersteund met de bestaande premies.
*Deze wijzigingen in de datum van invoering ervan zijn onder voorbehoud van aanpassingen naar aanleiding van in te winnen adviezen van vb. de Vlaamse nutsregulator, de Raad van State,… Aangeraden is om deze pagina van de Vlaamse overheid in de gaten te houden. Uiteraard tracht Stekr jullie ook op de hoogte te houden van eventuele wijzigingen.