Enorme toename renovatiecoaching in 2022: regio Rivierenland weet van aanpakken

Enorme toename renovatiecoaching in 2022: regio Rivierenland weet van aanpakken

Rivierenland slaat volop aan het renoveren. Dat blijkt uit de cijfers van renovatiecoaching die we vandaag bekend maken. De statistieken van 2022 tonen duidelijk een enorme toename van het aantal opgestarte begeleidingen. En belangrijk, die begeleidingen leiden ook tot effectieve investeringen. De oorzaak van deze stijging moet niet ver gezocht worden, 2022 is immers hét jaar van de energiecrisis.

Goochelen met cijfers

Met 524 opgestarte begeleidingen in 2022 kunnen we spreken van minstens een verdubbeling van renovatiecoaching ten opzichte van 2021 (170 vanaf april 2021).

“Een enorm succes” vindt renovatiecoach Joost Crauwels “en het blijft niet bij advies, de Rivierenlander gaat ook effectief over tot investeringen voor renovatie: maar liefst €2.691.602 werd in totaal gespendeerd. Dat is een stijging van meer dan 1,1 miljoen euro ten opzichte van 2021 (€1.566.017,64).”

In verhouding ligt de toename van het aantal begeleidingstrajecten niet in lijn met de toename van het totaal geïnvesteerde bedrag. Dat is opmerkelijk maar ook te verklaren door drukbevraagde aannemers waardoor de wachttijden oplopen. Maar ook door de energiecrisis. Die zet mensen aan om te investeren in energetische renovatie maar door de gestegen energieprijzen is er minder financiële ruimte om grote investeringen te doen.

Toch is het opvallend dat er vaak wordt gekozen voor meerdere ingrepen tegelijkertijd bij het renoveren. De gemiddelde investering per woning bedraagt immers €19.023 terwijl de gemiddelde kostprijs per ingreep in de woning op €11.538 ligt. Ruwweg betekent dit dat de bewoner gemiddeld 1,65 ingrepen doet.

Een overzicht van enkele cijfers voor 2022

Op het podium

Welke aanpassingen worden door de Rivierenlander het vaakst gekozen bij een energetische renovatie in 2022? We overlopen even het podium:

Op plaats 3 staat de gascondensatieketel. Verwarming op gas is nog steeds een belangrijke verwarmingsbron, ondanks dat de prijzen van gas in het recente verleden torenhoog lagen. Door een beter rendement te realiseren met een efficiëntere ketel, hopen bewoners zo de rekening te drukken.

De zilveren plak is voor schrijnwerk. Aanpassing van ramen en deuren realiseren minder warmteverlies en meer comfort. Hoe minder warmteverlies, hoe minder er ‘gestookt’ moet worden. 1+1=2, ook bij energetisch renoveren.

“Maar het goud, de kampioen van renovatie-ingrepen in 2022 is het aanpakken van de dakisolatie” aldus Joost. “Ook dat heeft uiteraard te maken met warmteverliezen minimaliseren. Het dak is immers de belangrijkste bron hiervan omdat warmte stijgt. Een dikke isolatielaag is dan ook een wonder voor de portefeuille.”

En al die renovaties natuurlijk ook voor het klimaat: renoveren in Rivierenland levert volgens onze cijfers een besparing van 350 ton CO2 op (213 in 2021)

Renoveren inspireert

Supra, het Europees project achter de renovatiecoaching, begon in april 2021 met 5 deelnemende gemeenten in Rivierenland. Dat waren respectievelijk Berlaar, Bornem, Duffel, Mechelen en Puurs-Sint-Amands. Maar de effectiviteit van het regionale energiehuis Stekr werkt inspirerend. Ondertussen zijn ook Bonheiden, Lier en Willebroek mee in het project gestapt en biedt Stekr renovatiecoaching aan voor maar liefst 8 lokale besturen in Rivierenland.

Waar ben je naar op zoek?

Shopping Cart
nl_BEDutch