Onze zomertips
De zomer nadert met rasse schreden en meestal betekent dat de temperaturen enkele graden omhoog gaan. Althans dat hopen we. Maar ook de nachten blijven warmer, je gaat op vakantie en laat het huis achter,… Terwijl veel mensen zich vooral focussen op besparen tijdens de winter, kunnen ook de zomermaanden een flinke impact hebben op jouw energierekening. Daarom, onze 10+1 voor de hand én minder voor de hand liggende zomertips voor jouw woning. Kleine of grote ingrepen die niet persé veel hoeven te kosten. In willekeurige volgorde:
1. Zet je ketel op zomerstand
Vergeet niet om je gas- of stookolieketel op zomerstand te zetten of de thermostaat uit te schakelen. Veel gezinnen laten de temperatuurregeling van de thermostaat het hele jaar door onaangeroerd. Daardoor treedt de verwarming op een frisse zomerochtend in werking. Een overbodige actie, aangezien die verkoeling deugd doet en de zon nadien de temperatuur de hoogte in stuurt. Pas het programma van je thermostaat daarom aan naar zomer om zo meer energie te besparen. Bij oudere gas- of stookolieketels met twee modi doe je uiteraard best hetzelfde.
2. Gebruik gordijnen en rolluiken als zonnewering
Sluit ramen en deuren overdag om de warmte buiten te houden en zet ze pas 's avonds open wanneer het afkoelt. Gebruik gordijnen of rolluiken om de warmte buiten te houden. Maar ook de kleur van die gordijnen is belangrijk. Zwarte gordijnen trekken warmte aan en stralen die meer naar binnen af. Witte gordijnen helpen de zon beter buiten te houden.

3. Gebruik zonneschermen of raamfolie
De zonwerende folie die wordt aangebracht op de ramen houdt niet alleen UV-straling tegen, het zorgt ook voor warmtewering. Je kunt tot wel 86% van warmte buiten houden met folie. Door de warmtewerende functie loopt de temperatuur in jouw woning minder snel op en houd je het 's zomers langer koel in huis. Goedkoop en doeltreffend, dubbelcheck!
4. Vermijd mobiele airco's
Mobiele airco's verbruiken veel energie. Kies in plaats daarvan voor een gewone ventilator, die veel energiezuiniger en vaak ook stiller is. Daarnaast hoef je je geen zorgen te maken over een aanvoerbuis die vanuit het raam richting jouw airco moet lopen voor aanvoer van lucht en kan je zo de rolluiken gesloten houden tegen de warmte (zie zomertip 2). Om nog maar te zwijgen over de kostprijs van zo’n mobiele airco bij het aanschaffen.

5. Gebruik zonne-energie voor je was
Energie van de zon, gratis en voor niets de hele zomer. Laat die droogkast dus links liggen en gebruik de hoge temperaturen en zachte zomerbriesje als natuurlijke droogkast. Jouw portefeuille zal je dankbaar zijn. En als je beschikt over zonnepanelen en een thuisbatterij, kan je die gratis energie ‘s avonds nog aanwenden voor extra sessies droogkast.
6. Water in de mond
Onze volgende zomertip zorgt voor water in de mond. Van koken wordt het warmer in huis. Het gebruik van een hete oven jaagt de temperatuur de lucht in en koken op een vuur kost gas en/of elektriciteit. In de zomer is het dus de ideale gelegenheid voor een salade bij heet weer. Of verplaats de keuken naar buiten en steek de barbecue aan. Perfect te combineren met nummer 11 van onze zomertips!
7. Denk aan je tuin inrichting
Deze zomertip is al iets ingrijpender maar kan een wereld van verschil betekenen. een goedgeplaatste boom of struik biedt schaduw op de juiste plaatsen. Ook dat kan helpen om je huis koel te houden bij warmere temperaturen. Moeder natuur haar persoonlijke parasols!
8. Neem een koudere douche
Vele mensen zweren bij een koude douche ‘s morgens. Dat zou gezond zijn. Anderen gruwelen bij de gedachte. Maar in de zomer werkt het zeker verfrissend, zeker bij hogere temperaturen. En je spaart natuurlijk energiekosten uit omdat water minder opgewarmd moet worden. Wanneer je die douche neemt, kies je natuurlijk zelf.
9. Haal apparaten uit het stopcontact
Sluipverbruik is het stroomverbruik van apparaten die niet actief gebruikt worden, maar nog wel aangesloten staan op het stopcontact. Dit kan zijn wanneer een apparaat in de stand-by stand staat, maar ook wanneer het volledig uit staat, maar de stekker nog in het stopcontact zit. Als je op vakantie gaat, haal dan alle apparaten uit het stopcontact en zorg dat alles uit staat wat niet nodig is. Dit voorkomt dergelijk sluipverbruik.
10. Vul je diepvriezer goed
Zorg dat je diepvriezer goed gevuld is voordat je op vakantie gaat. Vul hem desnoods met karton. De koeling die afstraalt van de artikelen in de diepvriezer, zorgt ervoor dat de diepvriezer minder aanslaat. Als hij volledig leeg is, kun je hem ook uitschakelen. Dan verbruik je helemaal niets meer. Maar let dan wel op dat hij ijsvrij is, anders kom je voor een natte verrassing te staan bij thuiskomst.
11. Deel eten met vrienden en familie
Misschien wel de beste tip van allemaal want je hebt een excuus voor feestje. Deel eten met vrienden en familie voor je op vakantie gaat. De barbecue aan (zie zomertip 6) en de leftovers na het festijn mee naar huis met de genodigden. Win win voor een gezellige avond en zo krijg je een lege koelkast (die je kan uitschakelen voor jouw vertrek op reis).

Hopelijk helpt deze blogpost met zomertips je om energie te besparen en comfortabel te blijven tijdens de warme zomermaanden! Heb je nog andere vragen of tips nodig? Hou dan zeker onze socials in de gaten of contacteer ons.