Stekr informeert, inspireert, adviseert en begeleidt (ver)huurders

Stekr informeert, inspireert, adviseert en begeleidt (ver)huurders

Herkenbaar voor (te) veel mensen: dat was de uitzending rond betaalbare huurwoningen van het reportagemagazine “Pano” van 17 februari. De uitzending legde een groot -en nog steeds groeiend- probleem in Vlaanderen bloot: zowel huurders als verhuurders zijn onvoldoende op de hoogte van de mogelijke steunmaatregelen van de Vlaamse Overheid. Laat dat nu net zijn wat intercommunale IGEMO doet middels de dienstverlening van Stekr: huurders informeren, adviseren en begeleiden. Stekr doet dit in de stad Lier en de gemeenten Berlaar, Bonheiden, Sint-Katelijne-Waver, Duffel, Putte, Willebroek, Bornem en Puurs – Sint-Amands.

Een miniatuurhuisje van Stekr, hét aanspreekpunt voor gratis advies op maat van je woning
Stekr is jouw aanspreekpunt voor gratis advies op maat van je woning.

Kwalitatief en betaalbaar wonen: een basisrecht

Iedereen heeft recht op kwalitatief en betaalbaar wonen, maar is dat voor iedereen even haalbaar? Neen, zo blijkt. De moeilijkste zoektocht is vaak deze naar een huurwoning, en dan in het bijzonder voor huurders met een laag inkomen. Een sociale huurwoning kan voor velen een oplossing bieden, maar helaas zijn de wachtlijsten lang en de beschikbare panden beperkt. Echter, ook op de private huurmarkt zijn er middelen, die je kunnen ondersteunen om een woning betaalbaarder te maken. Jammer genoeg zijn deze middelen amper gekend bij zij, die er nood aan hebben.

“We ontvangen vaak mensen in schrijnende situaties en stellen vast dat zij helemaal niet op de hoogte zijn van de ondersteunende mogelijkheden die er zijn. Dankzij de juiste informatie en adviezen kunnen zij hun woonsituatie toch aanzienlijk verbeteren. Wij kunnen bijvoorbeeld samen met de huurder bekijken of ze recht hebben op een huursubsidie of een huurpremie van de Vlaamse Overheid, beiden worden nog veel te weinig benut.”
Nadine Labio, Woonadviseur Stekr

Stekr is er voor huurders…

Een ander veel voorkomend probleem stelt zich bij de huurwoningen van slechte kwaliteit. Stel: je huurt een woning, maar de muren zijn vochtig, het dak lekt en je verwarming laat het afweten. Dan kan je via Stekr een woningcontrole aanvragen. Een medewerker kan dan heel praktisch ondersteunen door bijvoorbeeld mee te helpen brieven op te stellen, de problemen aan te kaarten bij de juiste personen, de aanvraag van de woningcontrole in te dienen,… Bij ingebrekestelling kunnen voorwaarden aan de verhuurder opgelegd worden. Ook de opvolging hiervan gebeurt door de Stekr-medewerker.

… en voor verhuurders

Uit de reportage van “Pano” bleek dat ook verhuurders vaak te weinig op de hoogte zijn van wat er allemaal mogelijk is. Bevoegd Minister Diependaele wil daarover in overleg gaan met immo-kantoren, maar mensen kunnen ook perfect terecht bij Stekr voor advies rond huurpremies en -subsidies, alsook rond renovaties en leningen.

“De regelgeving voor huurwoningen is een complex gegeven. Een medewerker kan advies geven over welke zaken je precies in orde moet brengen. We helpen bijvoorbeeld in het bekomen van een conformiteitsattest: dat is het bewijs dat je woning in orde is en klaar voor verhuur. We merken eveneens dat verhuurders regelmatig denken dat renovatie of het verbeteren van de woonkwaliteit te duur is. Soms is de drempel te groot of geraken ze niet wegwijs in het premielandschap. Ook zij kunnen gratis beroep doen op advies en begeleiding. Zo zal bijvoorbeeld het energetisch renoveren in de toekomst steeds belangrijker worden.”
Nadine Labio, Woonadviseur Stekr

Contacteer Stekr

Intercommunale IGEMO heeft sinds juni 2020 een nieuwe dienstverlening naar de burger toe gelanceerd, onder de naam Stekr. Het bundelt de reeds bestaande dienstverleningen van de Woonwinkel, het Woonloket en het Energiehuis in één merk.

Stekr is jouw aanspreekpunt voor gratis advies op maat van je woning.

Iedereen heeft immers recht op een duurzame en kwalitatieve stek. Voor alle informatie, inspiratie, advies en begeleiding rond wonen en energie, hoef je maar bij één adres aan te kloppen.

Je kan bij Stekr terecht voor:

  • Alle vragen rond huren en verhuren;
  • Ondersteuning van A tot Z bij je duurzame renovatie;
  • Een gids in het financiële landschap van premies en leningen;
  • Het beperken van het energieverbruik in je woning.

Ontdek ons aanbod, stel jouw vraag of maak een afspraak in jouw gemeente via onze website!

Stekr kan rekenen op steun van de Vlaamse overheid en Europa.

Waar ben je naar op zoek?

Shopping Cart
nl_BEDutch