Tijdelijke aanvraagstop renovatiepremie en energiepremies in aanloop naar Mijn VerbouwPremie

Tijdelijke aanvraagstop renovatiepremie en energiepremies in aanloop naar Mijn VerbouwPremie

Zoals u mogelijk al weet, worden de renovatiepremie van Wonen-Vlaanderen en verschillende energiepremies van Fluvius vanaf 1 juli 2022 geïntegreerd in Mijn VerbouwPremie. Vanaf 1 oktober 2022 zal men effectief de nieuwe Mijn VerbouwPremie kunnen aanvragen.

Concreet betekent dit:

  • Tot en met 30 juni 2022 kan u de renovatiepremie van Wonen-Vlaanderen en de energiepremies van Fluvius online of op papier aanvragen volgens de huidige voorwaarden.
  • Vanaf 1 juli 2022 tot en met 30 september 2022 kan u geen premies meer aanvragen voor categorieën van werken die onderdeel zijn van Mijn VerbouwPremie.
  • Vanaf 1 oktober 2022 kan u Mijn VerbouwPremie online aanvragen.

“Er komt een serieuze “shift” aan in het premiesysteem wat betreft renovatie en energie. Perfect normaal dus dat je mogelijk met vragen zit. Burgers kunnen, zoals steeds, bij Stekr terecht voor meer informatie en praktisch advies omtrent deze omschakeling. Mijn collega-adviseurs en ik geven, gratis en onafhankelijk, advies over hoe je de veranderingen in het premiesysteem in jouw specifieke situatie optimaal kan benutten. Wees zeker niet bang: Stekr blijft gewoon bereikbaar, ook tijdens de maanden juli-september.”
Nadine Labio, Stekr-adviseur

Welke premies zal u tijdelijk niet kunnen aanvragen?

Het huidige premieloket van Fluvius, zowel op papier als digitaal, zal sluiten vanaf 1 juli 2022 voor volgende premieaanvragen:

  • Premie dakisolatie
  • Premie muurisolatie
  • Premie vloerisolatie
  • Premie hoogrendementsglas
  • Premie warmtepomp (behalve hybride warmtepomp)
  • Premie zonneboiler
  • Premie warmtepompboiler

Andere premies (zoals de EPC-labelpremie, de premie voor zonnepanelen, de premie voor een hybride warmtepomp en de premie voor sturing van elektrische warmte) kunnen na 1 juli 2022 nog steeds bij Fluvius worden aangevraagd. De energiepremie van Fluvius voor een condensatieketel voor beschermde afnemers verdwijnt helemaal op 1 juli 2022.

Het premieloket van de renovatiepremie van Wonen-Vlaanderen sluit ook op 1 juli 2022, behalve voor condensatieketels op gas voor eigenaar-bewoners met een laag inkomen en voor verhuurders via een sociaal verhuurkantoor. Tot en met 30 juni 2022 kan u de oude renovatiepremie nog aanvragen (eerste of tweede schijf van de aanvraagprocedure) volgens de huidige voorwaarden.

Aanvragen op papier zullen niet meer aanvaard worden in Mijn VerbouwPremie. Indien u dus nog een papieren aanvraag wil indienen, zal dit voor 1 juli 2022 moeten gebeuren.

Oud of nieuw premiesysteem?

Wenst u nog een premie aan te vragen aan de huidige voorwaarden bij Fluvius en/of de renovatiepremie, doe dit dan snel, want na 30 juni 2022 is dit niet meer mogelijk.

In veel gevallen kan het echter interessanter zijn om te wachten met een premieaanvraag tot de opening van het nieuwe digitale aanvraagloket van Mijn VerbouwPremie op 1 oktober 2022. Zeker voor eigenaar-bewoners met een laag of gemiddeld inkomen, die momenteel in aanmerking komen voor de renovatiepremie, kan dit een hogere premie opleveren.

U hoeft niet te wachten met de uitvoering van de werken om in aanmerking te komen voor Mijn VerbouwPremie.

Raadpleeg de simulator… of contacteer Stekr

Via de simulator kan u snel berekenen welke premie en welk premiebedrag u krijgt voor de verschillende categorieën van werken binnen Mijn VerbouwPremie. U vindt de simulator door hier te klikken.

Uiteraard kan u ook bij Stekr terecht. Stekr is uw aanspreekpunt voor gratis advies op maat van uw woning. Ontdek ons aanbod, stel uw vraag of maak een afspraak in uw gemeente via www.stekr.be.

Geen dubbele premie voor dezelfde werken

Vroeg u voor 1 juli 2022 de renovatiepremie en/of een premie aan bij Fluvius, dan kan u voor dezelfde werken Mijn VerbouwPremie niet meer aanvragen. Indien u toch al een isolatie- of glaspremie bij Fluvius hebt aangevraagd voor 1 juli 2022, kan u binnen Mijn VerbouwPremie nog wel een premie aanvragen voor andere werken, zoals een nieuw dak, nieuwe ramen of nieuwe gevelbekleding.

“Om de transitie vlot in te zetten, zal er een tijdelijke sluiting zijn van de huidige premieloketten die vanaf 1 oktober overgaan in Mijn VerbouwPremie. Deze sluiting betekent niet dat de burger geen recht meer heeft op premies. Integendeel, de overgangsperiode zal er net voor zorgen dat de burger vanaf 1 oktober via één centraal loket de verhoogde premies via Mijn VerbouwPremie op een vlottere en efficiëntere manier kan aanvragen. Aarzel ondertussen niet om al aan het (ver)bouwen te slaan. Via de simulator op de website van Mijn VerbouwPremie kan u dan weer berekenen op welke steun u nadien recht hebt wanneer Mijn VerbouwPremie in het najaar start.”
Matthias Diependaele, Vlaams minister van Wonen
Zuhal Demir, Vlaams minister van Energie

De premieloketten van Fluvius sluiten eind juni, met het oog op de lancering van Mijn VerbouwPremie begin oktober 2022.
De premieloketten van Fluvius sluiten eind juni, met het oog op de lancering van Mijn VerbouwPremie begin oktober 2022.

Stekr bundelt de dienstverleningen van de Woonwinkel, het Woonloket en het Energiehuis. Het is een gratis en onafhankelijk aanspreekpunt, deel uitmakend van de werking van streekintercommunale IGEMO, i.s.m. de lokale besturen van de regio Rivierenland.

Waar ben je naar op zoek?

Shopping Cart
nl_BEDutch