Wat verandert vanaf 2025?

Wat verandert vanaf 2025?

Een nieuw jaar betekent dat er het één en ander verandert op vlak van regelgeving. En dat is voor energie, energetisch renoveren en wonen geen uitzondering. Deze veranderingen zijn vaak gericht op het bevorderen van duurzame energie en het verminderen van de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen. In deze uitgebreide blogpost gaan we verder in op deze wijzigingen.

Start Mijn VerbouwBegeleiding

De Vlaamse overheid biedt vanaf 1 januari 2025 Mijn VerbouwBegeleiding aan. Ze biedt hiermee via o.a. Stekr gratis renovatiebegeleiding aan individuele eigenaars voor de renovatie van hun appartement of huis. Daarnaast biedt Mijn VerbouwBegeleiding begeleiding voor verenigingen van mede-eigenaars (VME’s) die de gemeenschappelijke delen van het appartementsgebouw willen renoveren. Ook huurders of eigenaars die hun verwarmingsketel willen onderhouden kunnen hiervoor begeleiding aanvragen. Dus heb je vragen over een eventuele renovatie? Dan kan je (nog steeds) terecht bij onze renovatiecoaches.

Wijziging voorwaarden Energiescan

Wilt u uw energiegebruik en -kosten verlagen? Via een energiescan komt u te weten hoe u thuis energie kunt besparen. Een energie-expert komt bij u thuis en geeft tips over uw verwarming, verlichting en huishoudtoestellen. Waar mogelijk voert de uitvoerder kleine energiebesparende maatregelen uit. U kunt hulp krijgen met vragen over uw energiefactuur.

Maar opgelet, de voorwaarden wijzigen. In de eerste plaats wordt een groot stuk van de doelgroep vanaf nu inkomensafhankelijk. Dit betekent dat het gezamenlijk belastbaar inkomen van u en de persoon waarmee u gehuwd bent of wettelijk samenwoont niet hoger mag zijn dan 43.820 euro. Per extra persoon ten laste mag uw inkomen met 4.330 euro stijgen. Daarnaast kunt u ook beroep doen op een gratis energiescan als u bent doorverwezen vanuit het OCMW, u beschikt over een Prepaidmeter of wanneer er een verzoek werd ingediend bij de Lokale Adviescommissie (LAC) tot afsluiting van uw gas- en/of elektriciteitslevering. Ook de aanvraagprocedure wijzigt.

U kunt een aanvraag doen vanaf 2 januari via de website van de Vlaamse overheid of via het OCMW. Klanten bij Fluvius, die aan bovenstaande voorwaarden voldoen, kunnen terecht op de website van Fluvius voor hun aanvraag. Aan de uitvoering van de scan zelf is niets gewijzigd.

Geen gasaansluiting meer bij nieuwbouw

Vanaf 2025 is het bij nieuwe vergunningsaanvragen voor nieuwbouw niet langer toegestaan om een gasaansluiting te voorzien. Gebouwen moeten verwarmd worden met alternatieve technieken zoals warmtepompen, aansluiting op een warmtenet, biomassaketels, of directe elektrische verwarming. Dit maakt de keuze voor een warmtepomp in veel gevallen de meest logische en toekomstbestendige oplossing.

Verplichte plaatsing van de digitale meter

Vanaf 1 januari 2025 is het niet langer mogelijk om de plaatsing van een digitale meter door Fluvius te weigeren. Dit betekent dat 400.000 huishoudens hun analoge meter moeten inruilen voor een digitale meter. Dit maakt het nog belangrijker om uw energieproductie en -verbruik slim te beheren.

Premies voor warmtepompen blijven van kracht

Goed nieuws voor wie overweegt een warmtepomp te installeren. De premies uit 2024 blijven ook in 2025 gelden, wat het financieel aantrekkelijker maakt om over te stappen op een warmtepomp.

Draagbare zonnepanelen binnen toegelaten

Vanaf 17 april 2025 mag je plug&play-toestellen gebruiken. Balkonzonnepanelen, een draagbare thuisbatterij en batterijen voor elektrische voertuigen die in twee richtingen kunnen laden zijn dus binnen enkele maanden toegestaan.

Door een stijging van de nettarieven, stijgt de elektriciteitsfactuur in 2025

Elektriciteitsfactuur stijgt in 2025

Vanaf januari 2025 betalen we meer voor onze elektriciteit. De distributienettarieven, de kosten die netbeheerder Elia ons aanrekent voor het leveren van stroom, stijgen met 31%, wat ongeveer neerkomt op een stijging van 120 euro op je jaarfactuur. Ook voor aardgas stijgen de distributienettarrieven, zij het beperkter.

Stopzetting tijdelijk hogere Mijn VerbouwPremie

Vanaf 2025 worden de premies voor energiebesparende renovaties aangepast. De premiepercentages dalen vanaf 1 januari 2025 voor de laagste en middelste inkomenscategorie van maximum 50% en 35% van het factuurbedrag naar 35% en 25%. Deze premies zijn bedoeld voor investeringen in energie-efficiëntie, zoals dakisolatie, muurisolatie, vloerisolatie, hoogrendementsglas, zonneboiler, warmtepomp en warmtepompboiler.

Hogere Mijn EPC-Labelpremie

Mijn EPC-Labelpremie werd reeds in 2021 ingevoerd. Eigenaars die hun woning met label E of F, renoveren naar label A, B of C kunnen hiervoor de EPC-Labelpremie aanvragen. Voor appartementen is er een premie bij de renovatie van label D, E of F naar label A of B.

Vanaf 1 januari 2025 geldt geen vast premiebedrag meer, maar zal het premiebedrag wijzigen in functie van de inkomenscategorie waartoe je behoort. Dezelfde 3 inkomenscategorieën als Mijn VerbouwPremie zijn van toepassing. De laagste inkomenscategorie (eigenaar-bewoner) krijgt de hoogste premie. Vanaf 2025 zal deze premie ook niet langer via Fluvius, maar via Mijn VerbouwLoket aangevraagd worden. Aanvragen kunnen ingediend worden vanaf 6 januari 2025.

Daarnaast verhoogt het premiebedrag als ook voldaan wordt aan minimale ventilatie-eisen. Dit bedrag loopt op van 500 tot 1000 euro. Bij uitvoering van een ingrijpende energetische renovatie is er geen supplement voor ventilatie voorzien, omdat er sowieso altijd moet voldaan worden aan de ventilatie-eisen.

Uitgebreide doelgroep voor Mijn Kortingsbon bij de aankoop van energiezuinige elektrische huishoudtoestellen

Bent u van plan om een nieuwe energiezuinige wasmachine, droogkast, koelkast of diepvriezer te kopen? Ook de voorwaarden van Mijn Kortingsbon wijzigen vanaf 1 januari 2025, waardoor de doelgroep wordt uitgebreid. Zo zal het statuut ‘beschermde afnemer’ of het hebben van het sociaal tarief voor energie niet langer bepalend zijn om recht te hebben op de kortingsbon. Het inkomen daarentegen wel. Dit zorgt ervoor dat maar liefst 35% van de Vlamingen beroep kunnen doen op Mijn Kortingsbon.

De kortingsbon moet op voorhand worden aangevraagd via een nieuw online aanvraagloket van het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (en dus niet langer via Fluvius). Deze kortingsbon zorgt ervoor dat energiezuinige huishoudtoestellen meer betaalbaar zijn voor gezinnen met een laag inkomen. Hiermee daalt hun energiegebruik en bijgevolg ook de energiefactuur. Om de kortingsbon aan te vragen, hoeft u geen bewijsstukken meer te bezorgen. Via het online aanvraagloket wordt automatisch gecontroleerd of u in aanmerking komt. Na goedkeuring bezorgt netbeheerder Fluvius de kortingsbon per mail of per post. Aanvragen kan vanaf 2 januari 2025.

Laatste kans om sanering aan te vragen bij lekkende stookolietank

Stookolietanks zorgen door lekkage regelmatig voor bodemverontreiniging en dit brengt voor de eigenaar aanzienlijke kosten met zich mee, variërend van gemiddeld 50.000 euro tot meer dan 250.000 euro, vooral als het grondwater ook vervuild is. De wetgeving bepaalt dat een lekkende stookolietank buiten gebruik moet worden gesteld en geledigd. Tot en met 31 december 2024 kon de particulier in de periode van november tot maart de buitengebruikstelling van een lekkende stookolietank wat uitstellen om in de koude wintermaanden niet zonder verwarming te vallen. Vanaf 1 januari 2025 zijn particulieren verplicht om de lekkende tank onmiddellijk buiten gebruik te stellen. Voor de bodemsaneringskosten kan de particulier tot en met 28 februari 2025 rekenen op een tussenkomst van het Promaz-fonds (fonds voor bodemsanering stookolietanks verwarming, een initiatief van de brandstoffensector). Vanaf 1 maart 2025 kan geen aanvraag meer worden ingediend voor een tussenkomst in de bodemsaneringskosten.

Stopzetting van de vermindering voor onroerende voorheffing voor energiezuinige gebouwen vanaf 1 oktober 2025

Momenteel bestaat er een vermindering van de onroerende voorheffing voor energiezuinige gebouwen (bijvoorbeeld na een ingrijpende energetische renovatie (IER) of bij (gedeeltelijke) herbouw, afhankelijk van het E-peil dat behaald wordt). Deze verminderingen worden stopgezet voor bouwvergunningen vanaf 1 oktober 2025.

Concreet zullen er voor bouwvergunningen die aangevraagd worden vanaf 1 oktober 2025 geen vermindering voor energetische renovatie meer worden verleend. Voor vergunningen aangevraagd vóór 1 oktober 2025 blijft de huidige regeling gelden. Alle verminderingen die al toegekend werden, blijven geldig voor de resterende periode.

Waar ben je naar op zoek?

Shopping Cart