Er warmpjes bijzitten: thermoscanning verlengd in Rivierenland

Er warmpjes bijzitten: thermoscanning verlengd in Rivierenland

Ook deze winter zet Stekr volop in op thermoscanning om bewoners te sensibiliseren over hun warmteverliezen. Ondanks het einde van het succesvolle Europees project Stronghouse (maart 2023), dat de thermoscanning mogelijk maakte, bleef de vraag van de deelnemende gemeenten groot. Met de thermoscanner in de hand gaan we dan ook de komende winter(s) terug op pad om warmteverliezen in talloze wijken in Rivierenland in kaart te brengen. Gelukkig kunnen we weer rekenen op heel wat vrijwilligers die dit mee mogelijk maken.

Wegens succes uitgebreid

Nieuw dit jaar is dat er twee extra gemeenten zich hebben aangesloten bij het project. Ook in Bonheiden en Putte worden de warmteverliezen in verschillende wijken in kaart gebracht met thermoscans. De infoavond in Bonheiden op 14 december 2023 was een groot succes met veel aanwezigen. De bewoners werden daar ook verwelkomd door schepen Mieke Van den Brande (milieu en klimaat, CD&V). In Bonheiden gaan we onder meer de Kardinaal Cardijnwijk in beeld brengen.

Veel aanwezigen tijdens de infoavond op 14/12 in Bonheiden

Naast nieuwe deelnemers Bonheiden en Putte doen ook Berlaar, Bornem, Duffel, Puurs-Sint-Amands, Sint-Katelijne-Waver en Willebroek mee aan het project. In december werden reeds 48 scans uitgevoerd.

Thermoscans in Mechelse wijken

Bijkomend werkt Stekr dit jaar mee aan het gelanceerde renovatieproject voor de wijk Nekkerspoel, een breed initiatief van de stad Mechelen. We voeren gevelscans uit in +/- 450 panden in de wijk Nekkerspoel en in de Arsenaalwijk nog eens 100 panden. De straten die in aanmerking komen voor thermoscans zijn ’t Leitje, Borchtstraat, Kalverenstraat en Kluisstraat en delen van de Lakenmakersstraat, Nekkerspoelstraat, Paardenkerkhofstraat, Grote Nieuwedijkstraat, Caputsteenstraat en Sint-Rumoldusstraat.

Om de bewoners die in aanmerking komen te informeren, wordt er tijdens de komende weken een grote communicatiecampagne uitgerold. Zo kan je inschrijfgegevens vinden in het straatbeeld, komt een renovatiemobiel langs en worden er brieven en folders verdeeld. Een deur-aan-deurcampagne volgt op 16 januari 2024 terwijl op 6 februari 2024 een infoavond gepland staat. De infomarkt is vrij te bezoeken van 17 tot 20.30u in zaal Sint-Pieter in de Nekkerspoelstraat. Stekr is daar ook aanwezig.

Experten Lien en Wim scannen een gevel in de wijk Nekkerspoel

Thermoscanning?

Thermografie is een meetmethode, die werkt met infrarood beelden. Via een thermografische camera worden temperatuurverschillen duidelijk in beeld gebracht. Een ideale dag voor een thermoscan is er één met temperaturen van <10° C. Ook schijnt de zon best niet te hard. Op die manier wordt je warmteverlies optimaal weergegeven. We werken steeds volgens afgebakende wijken om zoveel mogelijk thermoscans te clusteren.

Na een dergelijke scan organiseert Stekr steeds een terugkommoment waarbij bewoners hun rapport en beelden kunnen bespreken met een expert. Handige tips om de warmteverliezen aan te pakken, krijgen ze er gratis bij.

Cijfers van de voorbije jaren kan je hier terugvinden.

Waar ben je naar op zoek?

Shopping Cart
nl_BEDutch